ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Η περιοδοντική νόσος αφορά τους ιστούς γύρω από το δόντι που στηρίζουν το δόντι στη γνάθο.Οι κύριες μορφές περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και αποτελεί την αρχική μορφή της νόσου

Στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται και σε άλλους ιστούς που συγκρατούν το δόντι στο φατνίο το οποίο χάνει τη σταθερότητά του και αποκτά κινητικότητα, «μεταναστεύει» (αλλάζει θέση στο τόξο) και τελικά αν δε θεραπευθεί μπορεί να καταλήγει ακόμα και σε απώλεια του δοντιού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης ή σάκχαρο είναι η αδυναμία του παγκρέατος να παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης ανάλογα με την πρόσληψη τροφής και κατά συνέπεια ανικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος. Η θεραπεία του διαβήτη συνίσταται σε διατροφή, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό όλων των παραπάνω για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας μειώνει τα έξοδα κατά έτος που φαίνεται να σχετίζονται με το διαβήτη, εγκεφαλικά, καρδιακά προβλήματα και εγκυμοσύνη.

Πάνω από 25 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, μία κατάσταση που σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, παχυσαρκία και τροχαία ατυχήματα.

Ασθενείς με περιοδοντική νόσο έχουν τη διπλάσια πιθανότητα να πάσχουν από καρδιαγγειακό πρόβλημα, συγκρινόμενοι με ασθενείς με υγιή ούλα.

Ο αποικισμός του στόματος από παθογόνους μικροοργανισμούς έχει συνδεθεί με καρκίνο στο στόμα, οισοφάγο, πνεύμονες, έντερο, πάγκρεας και μαστό.

Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας σε αρθροπλαστική του γόνατος.

Γυναίκες με σοβαρή περιοδοντική νόσο έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα, σε σχέση με γυναίκες που έχουν υγιή ούλα. Επίσης έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος.

80% των ενήλικων ασθενών άνω των 35 στις ΗΠΑ έχουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, ενώ το 95% των διαβητικών ασθενών έχουν περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντική νόσος σε διαβητικούς ασθενείς δεν εξελίσσεται ομοιόμορφα. Η βαρύτητα της καταστροφής είναι μεγαλύτερη με εκτεταμένη οστική απώλεια, βαθείς θυλάκους και συχνή εμφάνιση περιοδοντικών αποστημάτων. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι υγιές στόμα, δόντια και ούλα βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη. Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης από μόνος του δεν δημιουργεί περιοδοντική νόσο, όταν αυτή υπάρχει εξελίσσεται πολύ περισσότερο και επιδεινώνεται ραγδαία ιδιαίτερα παρουσία αρρύθμιστου σακχάρου του αίματος. Σε παιδιά με διαβήτη τύπου Ι, που είναι πάντοτε ινσουλινοεξαρτώμενος, οι περιοδοντικές βλάβες είναι συχνά μεγάλες και δεν συμβαδίζουν ούτε με την ηλικία τους, ούτε με τον τοπικό παράγοντα.
Σε μη ελεγχόμενο διαβήτη η ουλίτιδα εύκολα μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα με μεγάλη κινητικότητα των δοντιών και τελικά απώλειά τους. Η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας βοηθάει στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και γενικά στη ρύθμιση των σακχαροδιαβητικών ασθενών.

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search