ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΟΔΗΓΙΕΣ Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής (ΟΣΥ)

Image
⦁ Ξεκινήστε με σωστό βούρτσισμα.
⦁ Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με γωνία ώστε οι τρίχες της να πιέζονται ελαφρά μεταξύ ούλων και δοντιών και κάντε μικρές επιτόπιες δονήσεις.
⦁ Βουρτσίστε όλα τα πάνω και τα κάτω δόντια.
⦁ Βουρτσίστε με τον ίδιο τρόπο τις εσωτερικές επιφάνειες των άνω δοντιών.
⦁ Χρησιμοποιήστε την άκρη της οδοντόβουρτσας για να βουρτσίσετε πίσω από τα μπροστινά δόντια.
⦁ Βουρτσίστε με μικρές επιτόπιες δονητικές κινήσεις και τις εσωτερικές επιφάνειες των κάτω δοντιών.
⦁ Με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις (μπρος πίσω) βουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών πάνω και κάτω.
⦁ Βουρτσίστε μαλακά τη γλώσσα σας με κίνηση από πίσω προς τα εμπρός για να απομακρύνετε τα μικρόβια και να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.
Image

⦁ Ολοκληρώστε με στοματικό διάλυμα (φθοριούχο ή χλωρεξιδίνης 0,12% ή 0,20%) ανάλογα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας.
⦁ Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας μήπως χρειάζεστε εξειδικευμένο προϊόν (διάλυμα ή ζελέ) με φθόριο ή χλωρεξιδίνη για επιπλέον προστασία από την τερηδόνα ή φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα) αντίστοιχα. Σε περίπτωση που τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών είναι μεγάλα, πιθανώς να είναι απαραίτητα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια με ή χωρίς gel, τα οποία πέραν του νήματος βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας στα σημεία αυτά.
⦁ Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.
⦁ Κάνετε συχνούς οδοντιατρικούς ελέγχους για να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα με λιγότερο πόνο και κόστος.
⦁ Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή. Αποφεύγετε τις ζαχαρούχες τροφές, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Προτιμήστε να καταναλώνετε ζαχαρούχες τροφές αμέσως μετά τα κυρίως γεύματα, για να μειώνετε την έκθεση των δοντιών σας στα οξέα και όχι ανάμεσα από αυτά.
⦁ Χρησιμοποιείτε προϊόντα στοματικής υγιεινής που περιέχουν φθόριο.
⦁ Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για την ανάγκη τοπικής εφαρμογής φθορίου (φθορίωση) στο οδοντιατρείο.

Στοματική Υγεία σε παιδιά

Image

Επιβλέπετε τις πρακτικές στοματικής υγιεινής των παιδιών σας μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Έτσι διασφαλίζεται η σωστή φροντίδα και η προσοχή που χρειάζονται. Ξεκινήστε τη στοματική φροντίδα του παιδιού σας, όταν είναι ακόμα βρέφος.
Τα πρώτα δόντια (νεογιλά) είναι πολύ σημαντικά και το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια σημαντική συνήθεια που πρέπει να ξεκινάει μόλις ανατείλει το πρώτο δόντι του παιδιού. Βουρτσίστε το δόντια του παιδιού σας για 2 λεπτά 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ειδικά πριν πάνε για ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αποφύγει προβλήματα στοματικής υγείας στο μέλλον. Προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί να έχουν επίδραση στην ανάπτυξη και την ευεξία του παιδιού σας, όπως για παράδειγμα προβλήματα κατά τη μάσηση και την κατάποση πόνο και δυσφορία, ανήσυχες νύχτες, κόπωση και ελλειπή συγκέντρωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αποφυγή χαμόγελου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διακόψτε τη χρήση μπιμπερό, όσο πιο νωρίς είναι δυνατό και εκπαιδεύστε το παιδί σας να πίνει από το ειδικό για παιδιά ποτηράκι. Βουρτσίζετε πάντοτε τα δόντια του παιδιού μετά τη χρήση μπιμπερό. Περιορίστε τα γεύματα των παιδιών σε 5 την ημέρα (3 κυρίως και 2 ενδιάμεσα) . Αποφεύγετε τις τροφές με πολλή ζάχαρη και αποφεύγετε να προσθέτετε ζάχαρη στην τροφή ή το γάλα του παιδιού σας. Προτιμήστε υγιεινά snacks, όπως φρούτα και λαχανικά. Πολύ καλή επιλογή επίσης είναι το τυρί. Αποφύγετε να αφήνετε το παιδί σας να πίνει αναψυκτικά και χυμούς. Φροντίστε να πίνει αρκετό νερό!


ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ
Τα δόντια του παιδιού πρέπει να βουρτσίζονται δύο φορές την ημέρα Το βούρτσισμα είναι σημαντικό γιατί αφαιρεί την πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών. Η πλάκα δημιουργείται από τη διαρκώς αυξανόμενη συσσώρευση βακτηρίων. Αν δεν απομακρύνεται η πλάκα μπορεί να παράγει οξέα που οδηγούν σε τερηδόνα. Η οδοντική πλάκα είναι επίσης η κύρια αιτία της ουλίτιδας. Το σωστό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα δόντια των παιδιών σας, αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο τους δόντι. Αντιμετωπίστε το βούρτσισμα σαν μία καθημερινή συνήθεια, και βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε όλα τα δόντια, χωρίς να ξεχνάτε τα πίσω δόντια (γομφίους). Καλό είναι να βοηθάτε τα παιδιά μέχρι την ηλικία 7-8, γιατί δε μπορούν όταν είναι πιο μικρά να βουρτσίσουν σωστά. Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και μαλακές τρίχες. Μη μοιράζεστε ποτέ την οδοντόβουρτσα και αντικαταστήστε τη κάθε 3 μήνες ή νωρίτερα αν έχει φθαρεί. Χρησιμοποιείτε την κατάλληλη για κάθε ηλικία φθοριούχο οδοντόκρεμα.

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ
Η χρήση του οδοντικού νήματος βοηθάει στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια που η οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει. Η τακτική χρήση νήματος μπορεί να συμβάλλει στην εδραίωση καλών συνηθειών για το μέλλον.

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Ιδανικά τα παιδιά πρέπει να κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο στην ηλικία του ενός έτους. Αυτό θα τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με το περιβάλλον του οδοντιατρείου και εσείς θα πάρετε σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές. Συζητήστε με τον οδοντίατρο πώς να παρέχετε τη σωστή στοματική φροντίδα στο παιδί σας και ζητήστε πληροφορίες για τις οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, οδοντικό νήμα και τις καλύψεις οπών και σχισμών (sealants).


 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search