ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα προκαλείται από την πλάκα, μία άχρωμη βακτηριδιακή ουσία που σχηματίζεται πάνω στα δόντια . Αυτή όταν δεν απομακρύνεται με το βούρτσισμα ενασβεστιώνεται με τα άλατα που παράγονται από τον οργανισμό και εκκρίνονται στο στόμα με το σάλιο και μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία) η οποία ουσιαστικά είναι και αυτή αποθήκη μικροβίων. Τα σάκχαρα που βρίσκονται στα γλυκά ή που παράγονται από τη διάσπαση των αμυλούχων τροφών (πχ. ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι, ψωμί) στις τροφές καταναλώνονται από τα βακτηρίδια που είναι αποθηκευμένα πάνω στην πλάκα και τα προϊόντα της αποδόμησής τους που είναι όξινα ερεθίζουν τα ούλα τα οποία γίνονται κόκκινα, ευαίσθητα και διογκωμένα και αιμορραγούν πολύ εύκολα.

Η πλάκα σχηματίζεται πάνω στα δόντια, όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στο στόμα σας. Η πλάκα, που μένει πάνω στα δόντια σας περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες με τη συλλογή αλάτων ενασβεστιώνεται και σκληραίνει στο όριο πάνω και κάτω από τα ούλα. Τα υπολείμματα αυτά δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτήρια.

Η φλεγμονή αυτή των ούλων αποτελεί την ουλίτιδα που είναι μία διαδικασία που συχνά οδηγεί στην συρρίκνωση των ούλων (υφίζηση) και τα απομακρύνει από τα δόντια δημιουργώντας έτσι θυλάκους και μπορεί να επεκταθεί και στις παρακείμενες στηρικτικές δομές των δοντιών (περιοδόντιο, οστό των γνάθων) προκαλώντας έτσι περιοδοντίτιδα που δυνητικά οδηγεί στην μετανάστευση των δοντιών, κινητικότητα και τελικά απώλεια φαινομενικά υγιών κατά τα άλλα δοντιών.

Οι ενδείξεις της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

 

  • Ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή κατά τη χρήση νήματος ή αυτόματα
  • Κόκκινα διογκωμένα ευαίσθητα ούλα
  • Ούλα που έχουν συρρικνωθεί και απομακρύνονται τραβιώνται από τα δόντια (υφίζηση)
  • Ευαισθησία στα θερμικά ερεθίσματα (ψυχρά, θερμά)
  • Πύον στα ούλα
  • Πόνος κατά τη μάσηση
  • Συγκέντρωση πέτρας (τρυγίας)
  • Κακοσμία ή μόνιμη αίσθηση άσχημης γεύσης

 

Τα υγιή ούλα είναι σταθερά και απαλά ροζ. Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα, έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και αιμορραγούν εύκολα ή παρουσιάζουν άλλα σημεία περιοδοντικής νόσου, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας άμεσα.

Ουλίτιδα και Γυναίκες

Πώς επηρεάζουν οι ορμονικές αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα;

Οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να επιδράσουν σε πολλά σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων και των ούλων. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να θέσουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ουλίτιδα και πιθανώς και για περιοδοντίτιδα.


Εφηβεία
Οι νεαρές γυναίκες καθώς ωριμάζουν μπορεί να βιώσουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας ευαισθησία στα ούλα με κυριότερα συμπτώματα αιμορραγικά διογκωμένα ούλα.
Γυναικολογικές Ορμόνες
Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμόνες είτε ως παθολογική κατάσταση, είτε για αντισύλληψη, είτε κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερο πρόβλημα ουλίτιδας όταν υπάρχει τοπικός παράγοντας. Αντίστοιχο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.
Εμμηνόπαυση
Αντίστροφα, λόγω της μείωσης των ορμονών, στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί ξηροστομία και ευαισθησία στα ούλα.

Ουλίτιδα και Εγκυμοσύνη
Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζεται πολύ η υγεία της στοματικής κοιλότητας. Οι έγκυες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε παθήσεις των ούλων και των δοντιών, κυρίως λόγω των ορμονικών διαταραχών (αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης), αλλά και λόγω αυξημένης κατανάλωσης γλυκών, επομένως πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα στη στοματική τους υγιεινή. Η διατήρηση καλής στοματικής υγείας συμβάλλει στην εξασφάλιση μίας καλής εγκυμοσύνης και στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.
Έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 65-70% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, όταν, λοιπόν, μείνετε έγκυος πρέπει να επισκεφτείτε τουλάχιστον δυο φορές τον οδοντίατρο (ίσως και περισσότερες, μετά από υπόδειξή του) και να κάνετε έλεγχο και καθαρισμό. Είναι πολύ πιθανόν να παρατηρήσετε υπερβολικό αίμα στα ούλα καθώς πλένετε τα δόντια σας, πόνο στα ούλα ή σε κάποιο δόντι και άσχημη αναπνοή. Σε τέτοια περίπτωση, κλείστε άμεσα ραντεβού με το γιατρό σας. Η πρόληψη και η τήρηση της στοματικής υγιεινής με συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ουλίτιδας ή να μειώσουν την έντασή της και σε κάθε περίπτωση λίγους μήνες μετά τον τοκετό η νόσος συνήθως υποχωρεί.
Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι μερικές φορές, στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται μικρά κόκκινα ογκίδια πάνω στα ούλα, απόλυτα καλοήθη, που ονομάζονται επουλίδες της εγκυμοσύνης και εξαφανίζονται μετά τη γέννα. Όσον αφορά στην περιοδοντίτιδα, αυτή απαιτεί ειδική θεραπεία και βαθύ καθαρισμό, ανάλογα πάντα με τον βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει η πάθηση. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας, οι έγκυες που πάσχουν από τη νόσο έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και μωρά με χαμηλό βάρος..

Η θεραπεία σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η αντιμετώπιση της ίδιας ουσιαστικά νοσολογικής οντότητας δηλαδή της ουλίτιδας και αφορά σε επισταμένη και επιμελής στοματική υγιεινή και η συχνή αποτρύγωση (καθαρισμός, θεραπεία ουλίτιδας, στίλβωση, σοδοβολή) όποτε χρειάζεται και συστάσεις για ειδική φροντίδα για τη στοματική τους υγιεινή και τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Πώς δημιουργείται η ουλίτιδα;

Η κύρια αιτία της ουλίτιδας είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα, που αναπτύσσεται πάνω στις επιφάνειες των δοντιών.Η έλλειψη βουρτσίσματος και σωστής στοματικής υγιεινής δίνει την δυνατότητα σε περιοπαθογόνα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν και να αποικίσουν τις επιφάνειες των δοντιών. Με τη πάροδο του χρόνο, η μικροβιακή πλάκα που δημιουργείται προσροφά άλατα από το περιβάλλον της στοματικής κοιλότητας (πχ σάλιο) και ενασβεστιώνεται (σκληραίνει), με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η απομάκρυνσή της με το βούρτσισμα. Η συνεχής συσσώρευση πέτρας ερεθίζει το ούλα τα οποία αντιδρούν με φλεγμονής. Τα κύρια συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα εξής:

  • Έντονα κόκκινα ή μωβ ούλα τα οποία αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα.
  • Ούλα πρησμένα και διογκωμένα.
  • Δύσοσμη αναπνοή, άσχημη γεύση.

     

    Σε τί διαφέρει η ουλίτιδα από την περιοδοντίτιδα;Πώς θα καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;

    Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια φλεγμονή βακτηριακής αιτιολογίας, η οποία προσβάλλει τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή τα ούλα και το κόκκαλο.

    Στην ουλίτιδα προσβάλλονται μόνο τα ούλα, δηλαδή οι μαλακοί ιστοί που βρίσκονται γύρω από τον αυχένα των δοντιών. Εάν η νόσος παραμείνει χωρίς θεραπεία, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, οπότε η φλεγμονή προχωρά και επεκτείνεται και στους γύρω ιστούς (οστό του φατνίου/κόκκαλο). Τα ούλα υποχωρούν και συνεχώς αποκολλώνται από το δόντι, οπότε σχηματίζονται περιοδοντικοί θύλακοι, δηλαδή βαθιές τσέπες μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Καθώς οι θύλακοι αυτοί βαθαίνουν, τα ούλα και το κόκκαλο υποχωρούν περισσότερο. Τα ούλα ματώνουν και συχνά σχηματίζονται και περιοδοντικά αποστήματα με πύον. Τα δόντια χάνουν τη σταθερότητα τους, αποκτούν όλο και αυξανόμενη κινητικότητα και μπορεί να να αλλάζουν θέση, μετανάστευση. Μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στον τρόπο που κλείνει το στόμα ή διαστήματα, κενά, ανάμεσα στα δόντια. Τα δόντια απογυμνώνονται από τα ούλα και εμφανίζονται μακρύτερα λόγω της υφίζησης, η αποκάλυψη των ριζών μπορεί να δημιουργήσει οδοντική ευαισθησία ή σε ακραίες περιπτώσεις πόνο στα θερμικά ερεθίσματα (θερμό/ ψυχρό), αλλά και στο γλυκό και στο ξινό. Εντελώς υγιή, κατά τα άλλα, δόντια μπορεί να κουνιούνται τόσο πολύ που να χάνονται.

    Κλασσικά συμπτώματα περιοδοντίτιδας είναι λοιπόν:

    • Υποχώρηση των ούλων από τα δόντια τα οποία εμφανίζονται μακρύτερα (υφιζήσεις) με ή χωρίς οδοντική ευαισθησία
    • Περιοδοντικά αποστήματα με εκροή πύου μεταξύ δοντιών και ούλων
    • Κινητικότητα και μετανάστευση των δοντιών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αυτόματες εξαγωγές

    Οι περιοπαθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τους περνούν μέσα στην κυκλοφορία και προκαλούν ηπατική αντίδραση και έναρξη της διαδικασίας φλεγμονής, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση αθηρωματικών πλακών στην εσωτερική επιφάνεια των αγγείων, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό και επιπλοκές σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, το στρες, διάφορα φάρμακα (όπως αντιϋπερτασικά, αντιεπιληπτικά) προσθετικές εργασίες με όρια που δεν εφαρμόζουν σωστά (στεφάνες, γέφυρες, μερικές οδοντοστοιχίες παράγοντες μπορούν να επιβαρύνουν την περιοδοντική νόσο.

     

    Πώς θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος;

    Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου έγκειται στην απομάκρυνση του τοπικού παράγοντα, δηλαδή της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που προκαλεί την φλεγμονή στα ούλα. Στη περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από ουλίτιδα, o απλός καθαρισμός, αποτρύγωση, δηλαδή η αφαίρεση της υπερουλικής τρυγίας και ο έλεγχος της στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια με gel χλωρεξιδίνης) συνήθως αρκούν για να επαναφέρουν την υγεία των ούλων να εμποδίσουν τη περαιτέρω κατακράτηση νέων μικροβίων.

    Στη περίπτωση που η νόσος έχει εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, εκτός από τα παραπάνω, απαιτείται, επιπλέον, ριζική απόξεση, δηλαδή απομάκρυνση από την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού της μικροβιακής πλάκας σε όλο το βάθος του θυλάκου και λείανση της ρίζας. Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρούνται οι μικροοργανισμοί και οι βακτηριακές τοξίνες και προάγεται η δημιουργία νέου ιστού (“μακρά επιθηλιακή πρόσφυση”) έτσι ώστε να μικρύνει η “τσεπούλα” (θύλακος), το κενό δηλαδή μεταξύ δοντιών και ούλων, όπου συσσωρεύεται η οδοντική πλάκα και η τρυγία, που αποτελεί αποθήκη μικροβίων. Σημειώνεται ότι με τη θεραπεία δεν είναι παράγεται νέο οστό, απλά αναχαιτίζεται η εξέλιξη της περιοδοντίτιδας. Πρόκειται για νόσο με περιοδικές εξάρσεις και υφέσεις, οπότε ο σκοπός είναι να προληφθεί μελλοντικά η εξέλιξη της νόσου και να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια οστού. Συμπληρωματικά, μετά τη συντηρητική θεραπεία, σε βαθείς θυλάκους, επιβάλλεται και η χειρουργική προσέγγιση με απόξεση, η οποία γίνεται κατά τεταρτημόρια. Επιπλέον, με την εξέλιξη των μοσχευμάτων και υλικών, έχει αποδειχθεί ότι αξιόλογα αποτελέσματα έχει και η οστική ανάπλαση και κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση, με τη χρήση enamel matrix protein derivatives, όπως το emdogain, αλλά και συνδυασμός ξενο- , άλλο- , όπως και συνθετικών μοσχευμάτων στη χειρουργική θεραπεία για την εξάλειψη των θυλάκων με διάφορες τεχνικές (αφαιρετικές,αναπλαστικές). Τελευταία, χρησιμοποιείται και το emdogain χωρίς κρημνό, με την προσαρμογή ειδικού ακροφύσιου-tip (flapless). Τέλος, σε περιπτώσεις αυξημένης κινητικότητας, συχνά είναι απαραίτητη και η ακινητοποίηση για βελτίωση της αίσθησης του ασθενούς, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ειδικές ταινίες, εμποτισμένες με σύνθετη ρητίνη κατάλληλο σύρμα ακινητοποίησης ή ακίνητες προσθετικές εργασίες.


Η περιοδοντίτιδα συνεπάγεται προοδευτική απώλεια του φατνιακού οστού γύρω από τα δόντια, και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στην χαλάρωση και την επακόλουθη απώλεια των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από μικροοργανισμούς που επιλέγουν να αναπτύσσονται σε επιφάνειες του δοντιού.

Η συσσώρευση πέτρας, τα έντονα κόκκινα ή μωβ διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν με το βούρτσισμα των δοντιών ή αυτόματα, ούλα που υποχωρούν (“τραβιούνται”) μακριά από τα δόντια (υφήζηση), περιοδοντικά αποστήματα, πύον ανάμεσα στα δόντια και ούλα, νέα κενά ανάμεσα στα δόντια, χαλαρά δόντια, αλλαγή στον τρόπο που πλησιάζουν τα δόντια μεταξύ τους, δύσοσμη αναπνοή, άσχημη γεύση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα ούλα και παραπέμπουν σε περιοδοντίτιδα.

Πώς δημιουργείται η περιοδοντίτιδα;

Ξεκινά με την πλάκα, η οποία αποτελείται κυρίως από βακτήρια. Η πλάκα σχηματίζεται πάνω στα δόντια, όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στο στόμα σας. Η πλάκα, που μένει πάνω στα δόντια σας περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες με τη συλλογή αλάτων ενασβεστιώνεται και σκληραίνει στο όριο πάνω και κάτω από τα ούλα. Τα υπολείμματα αυτά δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτήρια.

Αλλά η συνεχής φλεγμονή λόγω βαρύτητας της παθογένειας κάποιων μικροοργανισμών προκαλεί τελικά θυλάκους (“τσεπούλες”) που αναπτύσσονται μεταξύ των ούλων και των δοντιών, οι οποίες γεμίζουν με πλάκα, πέτρα και βακτήρια.

Με τον καιρό, αυτοί οι θύλακοι βαθαίνουν και επεκτείνονται στους περιβάλλοντες περιοδοντικούς ιστούς προκαλώντας οστική απώλεια και απειλώντας την παραμονή των δοντιών στο φατνίο.


Η περιοδοντίτιδα δεν είναι απαραίτητα επώδυνη νόσος και μπορεί να εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Μπορεί υπάρχει η νόσος και τα συμπτώματα να εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου.

Η κατακράτηση οδοντικής πλάκας, σε συνδυασμό με τον αποικισμό του στόματος από περιοπαθογόνους μικροοργανισμούς αποτελούν τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα περιοδοντικής νόσου.

Μη φυσιολογικές συνθήκες στόματος- γέφυρες η μερικές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά, άσχημα ευθυγραμμισμένα δόντια, προβληματικά σφραγίσματα, λανθασμένη χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδων
επιδεινώνουν ένα υπάρχον περιοδοντικό πρόβλημα.

Υπάρχει κάποια προδιάθεση; Μήπως κάποια νόσος επιβαρύνει την περιοδοντίτιδα;

Ο κίνδυνος εμφάνισης της περιοδοντίτιδας και η βαρύτητα της εκδήλωσής της μπορεί να αυξηθεί λόγω κληρονομικότητας, κακής στοματικής υγιεινής, με το κάπνισμα, παρουσία σακχαρώδη διαβήτη, με την αύξηση της ηλικίας, όταν υπάρχει μειωμένη ανοσία (λευχαιμία, HIV/AIDS, χημειοθεραπεία), λόγω κακής διατροφής, παρουσία ορμονικών αλλαγών, όπως αυτές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αλλά και με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως αντισυλληπτικά, αντικαρκινικά, αντιεπιληπτικά, αντιϋπερτασικά κα.

Η πιο προφανής έκβαση της περιοδοντίτιδας είναι η απώλεια δοντιών, όμως υπάρχουν κι άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος και ο κακώς ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και διάφορα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί τελικά να σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια, που είναι υπεύθυνα για την περιοδοντίτιδα μπορεί να εισχωρήσουν στο αίμα, μέσα από τους ιστούς των ούλων σας, επηρεάζοντας στη συνέχεια τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματός. Για παράδειγμα, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από τις στις αρτηρίες στην καρδιά σας, όπου μπορούν να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο φλεγμονών και αρτηριακής στένωσης, που συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή.

Τι μπορεί να πάθω από την περιοδοντίτιδα; Γιατί πρέπει να κάνω θεραπεία περιοδοντίτιδας; Η πιο προφανής έκβαση της περιοδοντίτιδας είναι η απώλεια δοντιών, όμως υπάρχουν κι άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος και ο κακώς ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και διάφορα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί τελικά να σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια, που είναι υπεύθυνα για την περιοδοντίτιδα μπορεί να εισχωρήσουν στο αίμα, μέσα από τους ιστούς των ούλων σας, επηρεάζοντας στη συνέχεια τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματός. Για παράδειγμα, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από τις στις αρτηρίες στην καρδιά σας, όπου μπορούν να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο φλεγμονών και αρτηριακής στένωσης, που συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή.

Τι μπορεί να πάθω από την περιοδοντίτιδα;Γιατί πρέπει να κάνω θεραπεία περιοδοντίτιδας;

Τα υγιή ούλα είναι σταθερά και απαλά ροζ. Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα, έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και αιμορραγούν εύκολα ή παρουσιάζουν άλλα σημεία ή συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας άμεσα. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε περίθαλψη, τόσο καλύτερες οι πιθανότητές σας να αναστρέψετε τις ζημιές από την περιοδοντίτιδα, αλλά και να προλάβετε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι η ένταξη του ασθενούς στο πρόγραμμα επανεξετάσεων, ώστε να προληφθούν οι νέες εξάρσεις φλεγμονής και η περαιτέρω απώλεια οστού.

Αν παρουσιάζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα δηλαδή αν τα ούλα σας είναι πρησμένα, έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και αιμορραγούν εύκολα επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας άμεσα! Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε περίθαλψη, τόσο καλύτερες οι πιθανότητές σας να αναστρέψετε τις ζημιές από την περιοδοντίτιδα, αλλά και να προλάβετε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.


*Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα).

Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search